Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@13:44:43 GMT

درخواست‌های احمد مسجد جامعی برای موزه‌های کشور

تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۸۶۷۴۴

درخواست‌های احمد مسجد جامعی برای موزه‌های کشور

احمد مسجدجامعی در مسئولان میراث فرهنگی و موزه‌ها خواست تا «فکری به حال اقتصاد موزه‌های کشور کنند و با تهیه‌ی اساسنامه‌ای منظم برای موزه‌ها، الگویی برای آینده‌ی موزه‌های کشور ایجاد و به موزه‌های خصوصیِ در حد و اندازه‌ی موزه‌های محلی توجه کنند.»

به گزارش ایسنا، دوشنبه 31 اردیبهشت، در یازدهمین آئین انتخاب موزه‌های برتر که در خانه هنرمندان و با حضور جمع زیادی از موزه‌داران و مسئولان سازمان میراث فرهنگی برگزار شد؛ این عضو شورای شهر تهران در سخنانی با اشاره به اینکه نخستین موزه‌ها در قرون وسطی در کلیساها شکل می‌گرفت، گفت: اگر این را مبنا قرار دهیم موزه آستان قدس رضوی خدماتی بیش از آن‌چه امروز نشان داده می‌شود، دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان این‌که موزه‌های بزرگ از فضاهای کوچک  کار خود را شروع کرده‌اند، به ساختمان قدیم موزه سینما در خیابان لاله‌زار اشاره کرد و افزود: فعالیتی که به عنوان موزه سینما در آن ابعاد بود، روزی از چند اتاق آغاز شد. آن‌ها حتما چشم‌انداز بزرگی را در نظر داشتند که به موزه‌ی سینمای امروز رسیدند.

او با تاکید بر این‌که امروز باید برای موزه‌های محلی چشم انداز بزرگی را در نظر بگیریم، ادامه داد: خانه هنرمندان در جنگ جهانی دوم پادگان بود. این مکان نیز می‌تواند موزه مهمی باشد.

میراث فرهنگی فکری به حال اقتصاد موزه‌ها کند

وی در بخشی از صحبت‌هایش از معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی خواست تا فکری برای اقتصاد موزه‌ها کند و افزود: اگر موزه لوور پاریس از بازدیدکنندگان خود هزینه دریافت می‌کنند، این نیست که فقط خود را اداره کند بلکه به اقتصاد فرانسه هم کمک می‌کند.

مسجدجامعی با تاکید بر لزوم نقش‌آفرینی موزه‌های بزرژ برای موزه‌های محلی اظهار کرد: معتقدم سازمان میراث فرهنگی باید فکری کند که این موزه‌ها تجربه‌های خود را به مناطق محلی‌تر هم ببرند. موزه‌های امروز دیگر موزه‌های کوزه‌ای نیستند، آن‌ها یک جور رویدادمحور شده‌اند که باید سیال شوند تا به کمک علم، فرهنگ، هویت و معماری بیایند. هر سال باید موزه‌ها را در قالب رویداد به شکل دیگری ببریم.

او با اشاره به نمایشگاه عکس‌های کیارستمی از موزه لوور «به من نگاه کن»، گفت: زاویه نگاه این کارگردان در مورد آثار این موزه‌ی بین‌المللی برای مهمانان جشنواره جهانی فیلم فجر بسیار عجیب بود. آنها به جای دیدن لوور به دیدن عکس‌های کیارستمی می‌رفتند، این مدیریت در خلاقیت ایرانیان را نشان می‌دهد.

وی با بیان این‌که این نوع نگاه و رویدادمحور شدن به حیات موزه‌ای کمک می‌کند و می‌تواند منشأ حرکت باشد، ادامه داد: گستردگی موزه‌های خصوصی در قواره‌های محلی را باید به فال نیک بگیریم.

لزوم تهیه‌ی اساسنامه منظم برای موزه‌ها

او با ابراز امیدواری برای تهیه اساسنامه‌ای منظم در مورد موزه‌ها، افزود: با این کار می‌توانیم الگویی ایجاد کنیم تا سرزمین ایران سزاوار قدمتش باشد. جلوه تمام موزه‌ها را باید در کل کشور دید. موزه‌داری و فرهنگ به موزه و نگاه به آن به آینده برمی‌گردد چون موزه‌ها متعلق به همه مردم ایران هستند.

"موزه تصویری"، پیشتاز برای دسترسی به آثار هنری

از دیگر سخنرانان این آئین، استرکیش لاروش مدیر و نماینده دفتر منطقه‌ای یونسکو در تهران بود که به دلیل ماموریت خارج از کشور، محق، معاون مدیر دفتر منطقه‌ای غرب آسیا پیام او برای یازدهمین آئین انتخاب موزه‌های برتر را قرائت کرد.

در پیام وی آمده است؛ «همانطور که در اساسنامه یونسکو آمده موزه‌ها از مهمترین موسسات حاضر در جوامع بشری به دلیل ترویج صلح و امنیت در جهان به شمار می‌رود. آنها ارتقا دهنده همکاری بین فرهنگ‌های گوناگون هستند و محرک جریان آزاد عقاید با حروف و تصاویر در عین حفاظت و نگهداری از آثار هنری و نقل و انتقال اشیاء فردی، هنری و علمی محسوب می‌شوند به همین دلیل در نوامبر 2015 کشورهای عضو یونسکو با تصویب توصیه‌های این سازمان در مورد حفاظت و ارتقا موزه‌ها بر تنوع و نقشی که آنها در جامعه برعهده دارند، صحه گذاشتند.

از این طریق راهکارهای جهانی حفاظت و ارتقا موزه‌ها و مجموعه‌های تاریخی را در برخورد با تغییرات عظیم امروز اجتماعی، اقتصادی و فناوری ارائه کردند.

با این وجود تعهد یونسکو امر تازه ای نیست چون از دهه 60 میلادی این نهاد نقش راهبردیی را در حوزه موزه‌ها ایفا کرده و با اجرای پروژه‌های پیشتازی مانند "موزه تصویری" زمینه دسترسی بیشتر به آثار هنری از طریق بازتولید آثار نقاشی معروف دنیا را فراهم کرده است.

در همان دوره یونسکو اقدام به تصویب نخستین توصیه‌های جهانی مربوط به موزه‌ها کرد که تا سال 2015 اجرای آن ادامه داشت. این توصیه‌ها مرتبط با موزه‌ها به شمار می‌رود، «توصیه‌های مرتبط با به‌کارگیری ابزارهای اثرگذار برای تفسیر دسترسی به موزه برای همگان» نام دارد که تلاشی برای اطمینان یافتن از دسترسی بیشتر به انواع مختلف شبکه‌های هنری و موزه‌ها محسوب می‌شود.

کارمندان موزه‌ها از دانش بالا و اصول اخلاقی استانداردی برخوردار هستند تا از طریق فعالیت‌های آنان، زمینه‌های حفاظت و درک بهتر مجموعه‌ها و آثار تاریخی فراهم شود. آنها باید در انتقال میراث معاصر و حفاظت و انتقال آن به نفع نسل‌های بعدی گام بردارند. در زمان بازدید عموم از موزه‌ها مردم هم در عین لذت بردن از موزه باید به پیوستن به تلاش‌های حفظ حراست از میراث و تنوع فرهنگی کشور گام بردارند.

در سال‌های اخیر یونسکو برای حفاظت و احیای برخی محوطه‌های تاریخی پس از درگیری‌های نظامی و بلایای طبیعی وارد عمل شده است تا از این طریق نمادهای غیرقابل جایگزینِ هویت فرهنگ بشری را نجات دهد.

ما در بازسازی موزه‌ها و احیای منابع انسانی با هدف حفاظت از مجموعه‌های تاریخی و نجات آنها از دست غارتگران و گروه‌های تندرو تلاش می‌کنیم و به تلاش خود برای اطمینان‌یافتن از توسعه ثبت و سیاهه‌برداری از مجموعه‌ها ادامه می‌دهیم چون این امر مهم به بهبود کلی مدیریت موزه‌ها و محدود کردن راه‌های قاچاق اموال فرهنگی می‌انجامد.»

دربخش دیگری از پیام وی با بیان این‌که گرامیداشت روز جهانی موزه به معنی انتقال این پیام است که موزه‌ها وسیله تبادل فرهنگی و غنی‌سازی فرهنگ، توسعه فهم متقابل، همکاری و صلح بین افراد است، آمده است؛ «به لطف فناوری موزه می‌تواند به افراد بیشتری در مقایسه با شنوندگان اصلی خود دسترسی داشته باشند.

این در زمانی است که عموم مردم به شیوه‌های متفاوتی از مجموعه‌های موزه‌ها دیدن می‌کنند که آن می‌تواند به شکل دیجیتال‌کردن مجموعه‌ها، اضافه کردن عناصر چندرسانه‌ای به نمایشگاه بوده یا حتی به سادگی هشتگ زدن به بازدیدکنندگان این امکان را داده تا به بازدیدکنندگان این امکان را می‌دهد تا تجربه خود را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارند. همه این ارتباطات به دلیل فناوری نیست.

همانطور که موزه‌ها تلاش می‌کنند ارتباط خود را با جامعه حفظ کنند آنها تمرکز خود را به جوامع محلی و گروه های مختلف بازدیدکننده تغییر می‌دهند. در نتیجه در سال‌های گذشته ما شاهد تولد تعداد زیادی از پروژه‌های مشترک که توسط موزه‌ها شکل گرفته، هستیم که با همکاری گروه‌های اقلیت افراد عمومی و موسسات محلی انجام شده است.

برای به کار گرفتن افراد جدید و تقویت ارتباط با آنها موزه‌ها باید روش‌های جدیدی برای تفسیر و ارائه مجموعه‌های خود انتخاب کنند.

موزه‌ها بیش از محله‌هایی برای حفظ و نگهداری اشیا هستند. در راستای افزایش قابل توجه گردشگری فرهنگی در طی سال‌های گذشته تعداد موزه‌ها در سراسر جهان از 22 هزار موزه در 1975 میلادی به 55 هزار موزه تا امروز رسیده است.

موزه‌ها می‌توانند در تقویت اقتصاد خلاق در سطح محلی و منطقه‌ای نقش محوری داشته باشند. آنها در حوزه‌های اجتماعی فعال‌ هستند و سکویی برای بحث و تبادل‌نظر برای مقابله با مسائل اجتماعی پیچیده و تشویق مشارکت عموم مردم ارائه می‌دهند.»

در ابتدای این مراسم، و در ورودی خانه هنرمندان ساز عبدالقادر مراغه‌ای  که توسط سیف‌الله شکری بازسازی شده و برای نخستین بار در افتتاحیه جشنواره موسیقی فجر نواخته شده بود، اجرا شد این ساز در قرن هشتم هجری توسط مراغه‌ای ساخته شده بود.

در پایان یازدهمین آئین انتخاب موزه‌های برتر؛ نخست از چند موزه‌دار فعال، درگذشته و پیشکوت تقدیر شد.

-          مرحوم عباس درخشان راهنمای موزه و موزه‌دار موزه ملی ایران که سال گذشته درگذشت.

-          علی عزتی رئیس انجمن خودآموختگان

-          منوچهر لطفی مدیر انجمن موزه‌داران

-          ناصر هوشمند وزیری موسس غارموزه وزیری که به دلیل کسالت و بیماری نتوانست در جلسه شرکت کند و دختر وی برای گرفتن لوح به روی سن رفت، او از مسئولان میراث فرهنگی ئ احمد مسجد جامعی خواست برای انتشار کتاب پدرش به وی کمک کنند.

-          جبرئیل نوکنده، رئیس موزه ملی ایران

-          سردار جعفری رئیس باغ موزه دفاع مقدس

-          بهزاد طباطبایی مدیر موزه ورزش، که اعلام شد به دلیل نبود فضای مناسب هنوز مکانی برای فعالیت آن‌ها وجود ندارد.

موزه‌های برتر خصوصی:

-          معیار کودک و نوجوان؛ موزه عروسک و اسباب‌بازی کاشان

-          معیار تلاش برای بقا؛ موزه شاهین‌شهر اصفهان

-          معیار اعمال استانداردهای فنی و توسعه فیزیکی؛ موزه زمین‌شناسی گرگان

-          معیار خلاقیت و نوآوری؛ مشترک بین دو موزه بین‌المللی سیار سفیران فرهنگ صلح و موزه خودروهای تاریخی یزد

-          معیار گردآوری؛ موزه کلوک نطنز

-          معیار معرفی؛ سراموزه دکتر رهگشا در بادرود

-          معیار بازدید از موزه؛ موزه موسیقی اصفهان

-          معیار آموزش؛ موزه صلح تهران

-          معیار حفاظت و نگهداری؛ موزه کتب و اسناد تاریخی در فلاورجان استان اصفهان

-          معیار توسعه مدیریت و پژوهش؛ موزه مردم‌شناسی "عوض" از شهرستان لار در استان فارس

-          معیار روز جهانی موزه؛ که هیات داوران هیچ موزه‌ای را شایسته تقدیر ندانست.

موزه‌های دولتی کوچک:

-          معیار تلاش برای بقا؛ کاخ موزه "مروارید" استان البرز

-          معیار اعمال استانداردهای فنی و توسعه فیزیکی؛ سرای "هیمن" مهاباد در آذربایجان غربی

-          معیار پژوهش موزه "گل‌سنگ‌های ایران"

-          معیار کودک و نوجوان؛موزه باستان‌شناسی و مردم‌شناسی "خلیج فارس"

-          معیار معرفی؛ موزه عصارخانه شاهی در اصفهان

-          معیار پژوهش؛ باغ موزه اکبریه بیرجند

-          معیار روز جهانی با سه ویژگی خلاقیت، گردآوری و بازدید از موزه؛ موزه تاریخ علوم طبیعی-

-          در معیار توسعه مدیریت؛ هیات داوران هیچ موزه‌ای را شایسته تقدیر ندانست.

موزه‌های دولتی متوسط:

-          معیار اعمال استاندارد؛ مجتمع فرهنگی موزه‌های شهدای رامسر

-          معیار بازدید از موزه؛ نارنجستان قوام

-          معیار گردآوری؛ موزه تاریخ آامل

-          معیار آموزش؛ موزه علوم زمین از مشهد

-          معیار حفاظت و نگهداری؛ موزه سینمای ایران

-          معیار توسعه مدیریت و گردآوری؛ باغ موزه قصر

-          معیار کودک و نوجوان، اعمال استانداردهای فنی و توسعه فیزیکی؛ موزه بانک ملی ایران

-          معیار خلاقیت، پژوهش و معرفی موزه "چینی خانه" اردبیل

-          معیار تلاش برای بقا؛ هیات داوران هیچ موزه‌ای را شایسته تقدیر ندانست.

موزه‌های دولتی بزرگ:

-          معیار حفاظت و نگهداری؛ کاخ موزه سعدآباد

-          معیار معرفی؛ موزه ملی ایران

-          معیار مدیریت، خلاقیت و آموزش؛ موزه علوم و فناوری

-          معیار گردآوری، پژوهش و بازدید از موزه؛ موزه آستان قدس رضوی-

-          معیار کودک و نوجوان، اعمال استانداردهای فنی و توسعه فیزیکی بازدید از موزه و حفاظت و نگهداری؛ کاخ موزه گلستان

-          معیار تلاش برای بقا و روز جهانی موزه؛ هیات داوران هیچ موزه‌ای را شایسته تقدیر ندانست.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام احمد مسجدجامعی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۸۶۷۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تور‌های بازدید از نمایشگاه کتاب تهران در دیگر کشور‌ها را فعال کنیم

مسلم شجاعی؛ مدیرکل بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: «رویداد» یکی از محصولات اصلی صنعت گردشگری کشورهاست. رویداد از جنس محصولاتی است که انسان محور و تعامل محور است. نمایشگاه کتاب همچون دیگر رویداد‌ها از منظر گردشگری جذاب است.

وی به آمار بازدید نمایشگاه کتاب در سال ۱۴۰۲ اشاره کرد و افزود: بازدید چند میلیونی از نمایشگاه در ۱۱ روز عددی قابل توجه است. این رویداد برای ما ارزشمند است چرا که کمک می‌کند تا گردشگران خارجی را نیز جلب کنیم.

مدیرکل بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، ادامه داد: برخی از کشور‌های همسایه و منطقه نظیر عراق، عمان، کویت، بحرین، هند، روسیه، چین و... که برای ما بازار هدف گردشگری هستند، در نمایشگاه کتاب حضور دارند. حضور کشور‌ها به عنوان مهمان ویژه یا جذابیت آثار ناشران ایرانی، باعث می‌شود تا نمایشگاه کتاب تهران به رونق گردشگری خارجی کمک کند.

شجاعی انتشارات میراث فرهنگی را که به صورت تخصصی کتاب منتشر می‌کند، عامل ترویج گردشگری در بستر نمایشگاه کتاب خواند و ادامه داد: در این مجال می‌توان فرصت‌های گردشگری از طریق کتاب را به بازدیدکنندگان خارجی نمایشگاه معرفی کرد. به این ترتیب هم نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به توسعه گردشگری از طریق کتاب‌های تخصصی کمک می‌کند و به نوعی زمینه تعامل نمایشگاه کتاب و گردشگری محسوب می‌شود.

وی برگزاری تور بازدید گردشگران خارجی از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را عامل توسعه گردشگری رویداد محور برشمرد و گفت: برای سال‌های آتی برگزاری نمایشگاه کتاب تهران، می‌توان با همکاری بخش خصوصی تور بازدید گردشگران خارجی از این رویداد را برگزار کرد؛ می‌دانم مردم کشور‌هایی نظیر تاجیکستان علاقه بسیاری به نمایشگاه کتاب تهران دارند. همینطور کشور‌های عرب و فرهیختگان کشور‌های فارسی زبان به نمایشگاه کتاب تهران علاقه‌مندند.

مدیرکل بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، افزود: می‌توانیم با برنامه‌ریزی ساده تور‌های گردشگران خارجی را در بازه زمانی برپایی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، برگزار کنیم؛ اینطور گردشگران خارجی علاوه بر بازدید از مناطق تاریخی و دیدنی ایران از نمایشگاه کتاب هم بازدید می‌کنند. این یعنی تقاطع‌هایی که نمایشگاه کتاب می‌تواند با صنعت گردشگری کشور ارتباط برقرار کند.

شجاعی با طرح این موضوع که آمار دقیقی از حضور گردشگران خارجی در ادوار گذشته نمایشگاه کتاب تهران در دسترس نیست، گفت: امسال می‌توانیم رصد کنیم و متوجه شویم که چه میزان گردشگر خارجی به نمایشگاه کتاب می‌آیند. دوره‌های قبل حضور تعداد قابل توجهی گردشگر خارجی را در نمایشگاه کتاب شاهد بودم. به جرأت می‌توانم بگویم نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بازدید کننده خارجی دارد و بخشی از این بازدید‌ها از مسیر گردشگری محقق شده است.

وی هماهنگی بین بخشی میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را برای استفاده بیشتر از موقعیت نمایشگاه کتاب تهران برای گردشگری خارجی را مهم خواند و ادامه داد: می‌توان با نگاه فرهنگی به مقوله گردشگری ادبی و گردشگری رویدادمحور منافع اقتصادی برای کشور ایجاد و بخش خصوصی را در این حوزه به خوبی فعال کرد. آنها که به طور حرفه‌ای اصول جذب گردشگر خارجی به کشور را می‌دانند می‌توانند نظر گردشگر خارجی را برای بازدید از نمایشگاه کتاب تهران، جلب کنند.

مدیرکل بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افزود: می‌توانیم میان معاونت گردشگری وزارت میراث فرهنگی و معاونت امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نشست مشترک برگزار کرد. همچنین بخش خصوصی نیز تور‌های گردشگری کتاب و گردشگری ادبی و... را فعال کند. می‌توان این مهم را برای دوره‌های بعدی نمایشگاه کتاب ریل‌گذاری کرد. لازم است سیاست جدیدی برای سال‌های آینده درباره این امر مهم اتخاذ کرد.

شجاعی در رابطه با شعار امسال نمایشگاه کتاب با عنوان «بخوانیم و بسازیم» گفت: با کتاب خواندن می‌توان گردشگری ایران را ساخت. من کتاب «در سرزمین مردمان نجیب» را برای مطالعه پیشنهاد می‌کنم؛ این کتاب نوشته هرؤیه روپچیچ، موسیقیدانی از کشور کرواسی است و داستان آن ۲ بار سفر مرد کروات به تمام نقاط ایران را روایت می‌کند. این موسیقیدان حس خود را از هر آنچه در ایران و از مردم ایران دیده توصیف کرده و مهمترین توصیفی که مرد کروات از ایران در ذهنش ثبت شده مهمان نوازی است که به آن معروفیم.

سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت (۱۴۰۳) در محل مصلی امام خمینی (ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری ادبیات

دیگر خبرها

  • دستگیری دو جستجوگر مسلح گنج در گرمدره
  • ۳ حفار غیرمجاز در حوزه میراث‌فرهنگی در آمل دستگیر شدند
  • دستگیری ۳ حفار غیر مجاز در شهرستان آمل
  • دستگیری ۳ حفار غیرمجاز در قروه
  • سرنوشت «تلخ» کارخانه‌ای که «موزه» نشد/«ریسباف» فقط «دست به دست» می‌شود!
  • حفاری ۱۵ متری در منزل شخصی و دستگیری ۳ نفر
  • حفر گودال ۱۵ متری برای کشف اشیای تاریخی موجب دستگیری ۳ نفر شد
  • ثبت اثر تاریخی در جواهرده رامسر در فهرست آثار ملی کشور
  • چشم انتظاری تاریخ بر بالین ریسباف پیر؛ رویای اصفهان تعبیر می‌شود
  • تور‌های بازدید از نمایشگاه کتاب تهران در دیگر کشور‌ها را فعال کنیم